Volkswagen Studie I.D. VIZZION

Volkswagen sätter slutdatum för fossilbilar i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 jun 2021

Volkswagens satsning på elbilar har gått fort och även gett resultat i försäljningen. Med MEB-plattformen har tillverkaren lanserat första generationen av elbilar inom ID-familjen. Men det finns redan stora planer på nästa generation och dessutom finns ett nära samarbete med svenska Northvolt kring tillverkning av batterier.

Men trots stort fokus utåt på eldrift har Volkswagen till skillnad från flera andra tillverkare inte velat sätta något verkligt slutdatum för fossilbilar.

Fram tills nu.

I en intervju med den tyska tidningen Münchner Merkur säger försäljningschefen Klaus Zellmer att förbränningsmotorer ska fasas ut i Europa mellan åren 2033 och 2035.

På den amerikanska och kinesiska marknaderna säger han att bensin- och dieselbilar kommer leva kvar lite längre, utan att ange någon tidsplan.

Tre år innan utfasningen ska börja i Europa vill Volkswagen att 70 procent av försäljningen i regionen ska utgöras av rena elbilar.

När den sista bilen med förbränningsmotor utvecklas och lanseras för Europa var heller inget han avslöjade. Koncernsyskonet Audi meddelade nyligen att de slutar utveckla fossilbilar redan om fem år.

Klaus Zellmer berättade också att Volkswagen ska satsa mer på prenumeration av bilar och flytta ut mer av försäljningen på nätet. Prutning blir då nog svårare, men han öppnar för att man i alla fall ska kunna byta in sin begagnade bil även vid köp på nätet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!