Volkswagen vill ladda allt

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

21 aug 2020

Volkswagen vill ta ett helhetsgrepp på elbilen och lanserar företaget Elli. Elli står för Electric Life och genom detta bolag vill Volks-
wagen-gruppen skapa helhetslösningar för e-mobilitet. 

Genom Elli ska gruppens elbilskunder kunna köpa produkter som gör att de kan ladda säkert hemma via laddboxar med 11 kW-laddning och uppåt. Elli kommer alltså leverera laddboxar och priserna blir låga, mycket låga. Kring 3000 kronor blir utgångpriset, berättade Volkswagen på ett seminarium. 

Volkswagen utvecklar V2G-teknik, som gör att du kan ladda din bil med solel på dagen och sedan använda energin från batterierna till villan under natten. Eller sälja ström från bilen till nätbolagen. De ska även sälja egna laddboxar och erbjuda grön el till sina kunder.

Men det är inte bara laddboxar som ska erbjudas. Här tänker Volkswagen faktiskt på hela energikedjan, de ska leverera energilösningar som gör V2G möjlig, så att man kan ladda sin bil från solpaneler, men även försörja huset med el från bilen och också kunna sälja el till elbolagen. Det ska ske genom en 22-kW-box. Men Volkswagen siktar även på att kunna leverera grön energi till slutkunderna, detta genom ett bolag som heter Naturstrom. All el är då 100 procent förnybar. Huruvida detta endast gäller för Tyskland framkommer inte. 

Alla fleet-kunder kommer också att kunna ta del av Volkswagens energilösningar och säkerligen kunna köpa boxar till priser som nog kan bli svåra att konkurrera med. 

Även laddkort för snabbladdning, som ska gå att använda på de flesta platser, ska tas fram av Elli.

− Vårt uppdrag är att förvandla elbilen från en nischprodukt till en storsäljare. Vi kommer att skapa ett hållbart ekosystem med de viktigaste applikationerna och ge svar på alla energifrågor, säger Thorsten Nicklaß, vd för Elli.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: