Volkswagen visar nästan färdig version av ID.Buzz

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 nov 2021

Vid premiären av ID.4 GTX passade Volkswagen på att smygvisa en maskerad version av nästa elbil, ID.5. Och när det igår var premiär för ID.5 fortsatte man på samma spår genom att ta chansen att visa upp en maskerad men nästan produktionsklar ID.Buzz.

-Nästa år lanserar vi vår hittills mest emotionella elbil, ID.Buzz. Med ID.Buzz AD förbereder Volkswagen framtidens transportbilar för självkörning som robottaxis, har Volkswagenkoncernens chef Herbert Diess beskrivit bussen tidigare i år.

Med tillägget ”AD” menar han versionen av ID.Buzz som utrustas med bland anat Lidar och 14 kameror som ska börja användas av Volkswagens sammeltaxitjänst Moia i Hamburg år 2025.

Beskrivningen av ID.Buzz som emotionell kan ses som en hänvisning både till att modellen är en av dem mest omtalade i Volkswagens elbilssatsning samt de många och trogna fansen till Volkswagens bussar.

De redan rymliga bussarna borde kunna bjuda på ännu mer plats tack vare MEB-plattformen och räkna med att den kommer erbjudas med en variation av olika inredningar.

Prototypen som visades upp nu hade också mer likheter med de runda och mjuka former som presenterades i konceptet 2017. Om den serietillverkade versionen får samma mått med 4,94 meters längd, 1,98 meters bredd och 1,96 meters höjd återstår att se.

Tekniska detaljer bjöds vi nämligen inte på, men då ID.Buzz byggs på samma arkitektur som övriga modeller i ID-serien går det att förutspå en del. Plattformen kan utrustas med batteripaket från 50 till 111 kWh, mest troligt är att ID.Buzz kommer erbjudas med ett batteri på minst 77 kWh – förmodligen aven med ett större.

Drivlinan från dagens GTX-modeller med fyrhjulsdrift och 299 hästkrafter är något vi kan räkna med också hos ID.Buzz. Men förmodligen också en bakhjulsdriven version.

”Tack vare kompakt design är den perfekt anpassad för urbana miljöer och är lätt att styra på smala gator med sin extremt goda vändradie”, skriver Volkswagen.

Lanseringen är planerad att ske nästa år, så snart borde vi få veta fler detaljer kring den eldrivna bussen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: