Volkswagen visar olika sätt att använda ID. Buzz

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 sep 2022

Med mässan IAA Transportation i full gång i tyska Hannover kan vi räkna med en hel del nyheter kring transportbilar i veckan. Igår meddelade Renault att Trafic kommer med eldrift och nu visar Volkswagen på olika användningsområden för ID. Buzz.

De fem varianterna som visas är ännu endast studier, men ska vara möjliga att sätta i produktion.

ID Buzz Flex Cab

Nederländska Snoeks har byggt om buzzen till den flexibla minibuss ID. Buzz Flex Cab med plats för fem personer. Den bakre raden har plats för tre passagerare och kan skjutas längsled för mer plats för benen – förutsatt att bagaget inte är fullastat med väskor.

Tyska Bösenberg visar sin tolkning av ID. Buzz som ambulans. Trots plats för tre personer har de lyckats klämma in gott om medicinsk utrustning samt plats för att arbeta. Innerutrymmen används optimalt genom ett modulärt system.

ID Buzz som ambulans

Med ID. Buzz Cargo lanserar Volkswagen sin första transportbil som utvecklats som elbil från grunden. Att den kan transportera olika typer av varor och mer än i sitt grundutförande visas med två olika koncept.

Karossbyggaren Veth från Nederländerna har satt monterat en box baktill. Med det höjs lastutrymmet från 3,9 till 6 kubikmeter. Den ökade lasten får däremot inte vara allt för tunga prylar för lastvikten ökar inte samma utsträckning som ytan: från tidigare 648 kilo till 680 kilo.

Ännu mindre måste varorna hos studien från tyska Wükaro väga. Men då kan de å andra sidan kylas på vägen. Beroende på konfiguration kan varor på upp till 390 kilo transporteras och hållas kalla upp till åtta timmar tack vare kylning som drivs av fyra extra batterier i hjulhusen.   

I ett samarbete med vitvarutillverkaren Miele presenteras också ett exempel på hur ID. Buzz Cargo kan användas som servicefordon för företag. Mieles tekniker har fått komma med önskemål om hur insidan ska utformas med lådor för verktyg och reservdelar.

Om någon av studierna sätts i produktion framgår inte. Volkswagen har hittills fått in 12 500 förbeställningar av ID. Buzz, varav omkring hälften är transportbilsversionen ID. Buzz Cargo.

Efter den femsitsiga lanseringsversionen av ID. Buzz ska det även komma en förlängd version med plats för sju personer. 2025 kommer också buzzen i campingutförande som ID. California.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: