Volvo bekräftar EM90 – lanserar eldriven MPV i höst

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 aug 2023

Volvo var länge närmast synonymt med en familjekombi. Idag har märket alltmer glidit över till att förknippas med suvar för familjen. Men den som behövt mer än vad en kombi eller suv erbjuder har fått vända sig till andra tillverkare. Fram tills nu.

Volvo bekräftar nämligen ryktena om att de är på väg att lansera en eldriven MPV, eller Multi Purpose Vehicle. Modellen får namnet Volvo EM90 och ska visas den 12:e november. I samband med det kommer även kunder i Kina att kunna förboka Volvo EM90. När modellen kommer till Sverige är ännu oklart. Vi får heller inte veta om det kommer finnas plats för sex eller sju personer. Volvo lovar i alla fall gott om plats och beskriver EM90 som ”ett skandinaviskt vardagsrum på hjul”. I en animerad teaervideo visas lite av insidan som bjuder på loungekänsla.

I början av året kom uppgifter både från kinesiska medier och nyhetsbyrån Reuters att Volvo är på väg att lansera en MPV. Den uppgavs då dela teknik med modellen 009 från Zeekr, som precis som Volvo ägs av Geely. Den lyxiga MPV:n från Zeekr kommer i ett utförande med sex platser, men det borde även gå att klämma in plats för ytterligare en person på tredje raden.

Kommer Volvo EM90 använda samma teknik som koncernkollegan Zeekr med modellen 009?

Om Volvo EM90 verkligen använder samma teknik som Zeekr 009 har inte bekräftats. Blir det så kan vi räkna med 544 hästkrafter, ett vridmoment på 686 Nm och att den klarar 0-100 km/h på omkring 4,5 sekunder. Zeekr 009 var också den första elbilen att använda batteritillverkaren CATL:s nya batteri Qilin. Det använder sig av så kallad ”Cell to Pack”-teknologi där cellerna sitter direkt i batteripaketet vilket tar bort behovet av moduler. Genom det sparas plats och det går att få in fler celler på samma yta. Enligt den kinesiska körcykeln har Zeekr 009 en räckvidd på 82 mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: