Volvo EX60 bekräftad – då börjar tillverkning i Torslanda

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 sep 2024

Volvo XC60 är sedan flera år tillverkarens bästsäljande modell. Att det finns kundintresse för en eldriven version av Volvos suv är alltså något vi kan anta. Att den kommer 2026 bekräftas nu av Volvo och namnet blir som väntat EX60.

Modellen är också de första med eldrift som Volvo bekräftar kommer tillverkas i fabriken vid Torslanda när produktionen där drar i gång i början av 2026. Dagens eldrivna modeller från Volvo byggs i Belgien, Kina och USA. Förberedelserna för tillverkningen i Sverige ska redan vara på gång och eventuellt kommer det också bli den första bilen där Volvo använder tekniken gigacasting där stora delar av bilens underrede gjuts i ett stycke. Något som gör tillverkningen mer effektiv. Stora pressar för gigacasting levererades till Torslanda förra året.

Volvo XC60 är sedan länge tillverkarens storsäljare. 2026 kommer den eldrivna versionen EX60.

Med EX60 lanserar Volvo också plattformen SPA3, en vidareutveckling av den som används av aktuell EX90. EX30 och andra modeller på den nya plattformen komme få en nyutvecklad och mer effektiv elmotor samt en ny generation batterier som ska ha högre energidensitet än dagens. Tillsammans kan vi med det räkna med elbilar som har längre räckvidd än idag.

Både EX60 och den igår bekräftade eldriven sedanen ES90 kommer använda en ny digital arkitektur som Volvo kallar ”superset”. Det innebär ett modulärt system med mjukvara och hårdvara som ska kunna sättas samman, antingen alla bitar tillsammans eller delar av dem.

Så här visualiserar Volvo den modulära tekniken ”superset”.

– Volvo Cars Superset-teknikstack är en verklig game changer: den gör det möjligt för alla våra ingenjörsinsatser att kanaliseras i en enda riktning som driver alla våra produkter, istället för att arbeta med specifika bilprojekt, säger Anders Bell som är utvecklingschef hos Volvo och som kom dit från Tesla förra året.

Genom att utveckla de enskilda modulära delarna var för sig kan de också förbättras över tid eller utökas med nya funktioner.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: