Volvo och Northvolt öppnar gemensamt forskningscenter

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 dec 2021

Volvo Cars och Northvolt meddelade tidigare i år att de ska samarbeta kring utveckling av batterier. Det ska mynna ut i skräddarsydda batterier från hållbar tillverkning för kommande generationer av elbilar från Volvo och Polestar.

Papperna för samarbetet har nu skrivits under. Samtidigt får vi veta att de båda företagen öppnar ett gemensamt forskningscenter i Göteborg nästa år, inklusive ”några hundra” nya arbetstillfällen.

Med det vill Volvo flytta in utvecklingen av battericeller under eget tak i stället för att förlita sig på underleverantörer. Efter att länge köpt in battericeller från främst Asien väljer nu allt fler biltillverkare att ta kontroll över produktionen genom egna fabriker eller samarbeten.

Det gäller även tillverkningen av battericellerna. Volvo och Northvolt ska också bygga en gemensam batterifabrik som ska stå klar 2026 och ha en årlig kapacitet på 50 GWh. Var den ska hamna har ännu inte meddelats. När Volvo lämnade in en ansökan om en expansion på 112 hektar i anslutning till fabriken vid Torslanda sågs det som ett tecken på att den hamnar i Göteborg.

Men det ville Volvo och Northvolt varken bekräfta eller dementera.

– Vi håller på att kolla upp möjligheterna för att kunna göra strategiska etableringar i Torslanda, sa Volvo Cars presstalesman Magnus Holst till SVT Nyheter Väst i september.

Batterifabriken väntas skapa upp till 3 000 nya jobb och flera kommuner har visat intresse för den. Enligt Volvo tittar företaget på möjliga platser för fabriken både inom och utanför Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: