Volvo ökar produktionen för att möta efterfrågan på eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 jan 2021

När Volvo presenterade försäljningssiffrorna för 2020 märktes en tydlig ökning av intresset för företagets bilar med eldrift.

Försäljningen av andelen Recharge-modeller, alltså Volvos plug-in hybrider och rena elbilar, fördubblades under 2020 jämfört med föregående år.

Det var framförallt på de europeiska marknaderna som försäljningen ökade. Volvo tolkar det som ett tecken på rejält ökat sug efter modeller med eldrift de kommande åren.

Produktionen av bilar med eldrift i Volvos fabrik i belgiska Gent, där XC40 Recharge byggs idag, kommer därför att tredubblas fram till 2022.

Förutom XC40 ska även Volvos kommande elbil på CMA-plattformen som presenteras 2 mars tillverkas där. Bortsett från att Volvos vd Håkan Samuelsson har lovat att det kommer vara ”en mycket snygg bil” är informationen om den kommande modellen knapphändig. De flesta spekulationer tyder på att det kommer vara en mer strömlinjeformad bil än XC40, bygga en del på konceptbilen ”Concept 40.2” och i så fall ha en del gemensamma drag med Polestar 2.

Totalt sålde Volvo Cars 661 713 bilar under 2020, en minskning med 6,2% jämfört med året innan. I sviterna av den rådande coronapandemin beskriver Volvo det i ett pressmeddelande ändå som en framgång och det var framförallt företagets populära SUV:ar som drev på försäljningen

I takt med att allt fler kunder i framförallt Europa väljer eldrift har fabriken i belgiska Gent kommit att spela en allt viktigare roll. Men även här i Sverige sker en omställning i tillverkningen. Förra månaden meddelades att Volvo investerar 700 miljoner kronor för att ställa om motorfabriken i Skövde till produktion av elmotorer.

Volvos mål är att hälften av företagets sålda bilar ska vara rena elbilar år 2025.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: