Volvo ska bli helt elektriskt och satsar online

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 mar 2021

Volvo har genomgått en snabb förändring på senare år med allt tydligare fokus på eldrift. Nu ger biltillverkaren tydligt besked och meddelar ett slut för modeller med förbränningsmotorer år 2030. Senast då ska Volvo endast tillverka elbilar och försäljningen ska dessutom ske online.

– Det finns ingen långsiktig framtid för bilar med en förbränningsmotor, säger Henrik Green som är chief technology officer.

Beslutet innebär alltså även ett slut för Volvos idag populära laddhybrider. Istället ska en helt ny familj av eldrivna modeller lanseras de närmsta åren.

Den ökade försäljningen av märkets laddhybrider ser Volvo som ett tecken på allmänt minskat intresse för förbränningsmotorer.

– För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi växa med lönsamhet. Så istället för att investera i en krympande verksamhet valde vi att investera i framtiden – elektriskt och online, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Övergången till eldrift beskrivs som en del i företagets klimatplan om att minska varje bils koldioxidavtryck. Men även kommande lagstiftning med eventuellt förbud mot bilar med förbränningsmotor samt förbättrad laddningsinfrastruktur nämns som orsaker till beslutet om en helt elektrisk framtid.

Flera biltillverkare har den senaste tiden pekat ut 2030 eller 2035 som tidpunkter då de inte längre kommer erbjuda modeller med förbränningsmotor.

Vid införandet av nätförsäljningen ska också systemet med priser göras om och istället bestå av fasta prissättningsmodeller. Om det även innebär en förändring uppåt eller nedåt i pris framgår inte.  

Men kunderna kommer då ha färre möjligheter att konfigurera sin bil och istället kunna välja bland vad Volvo kallar ”attraktiva, förkonfigurerade elektriska Volvo-bilar”.

Genom det menar Volvo att det blir enklare att köpa sin nya bil och att den ska kunna levereras snabbare.

I dagsläget erbjuder Volvo endast en helt elektrisk bil i form av XC40 Recharge P8. Senare idag ska Volvo presentera sin nästa elbil som blir en modell i 40-serien.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!