Volvo skrotar mål om endast helt eldrivna bilar 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 sep 2024

Volvo Cars var bland de första av de traditionella biltillverkarna att ange ett datum för när förbränningsmotorerna kastas ut. 2021 meddelade dåvarande vd Håkan Samuelsson att tillverkarna endast ska tillverka helt eldrivna modeller från 2030. Men nu öppnar nuvarande vd Jim Rowan för att ändra den saken. Det nya målet är att 90 till 100 procent av försäljningen år 2030 ska utgöras av elektrifierade bilar – alltså både helt eldrivna och laddhybrider. 

-En elbil ger en överlägsen körupplevelse och ökar möjligheterna att använda avancerad teknik som förbättrar den totala kundupplevelsen. Det är dock tydligt att övergången till elektrifiering inte kommer att vara linjär, och kunder och marknader rör sig i olika hastigheter. Vi är pragmatiska och flexibla, samtidigt som vi behåller en branschledande position inom elektrifiering och hållbarhet, säger Jim Rowan i ett uttalande. 

Beslutet motiveras med att bland annat utbyggnaden av laddinfrastruktur har gått långsammare än väntat samt att flera länder tagit bort statliga incitament för att stödja övergången till eldrift. Här i Sverige togs klimatbonus för elbilar bort med kort varsel hösten 2022. 

Volvo efterfrågar därför ”en starkare och mer stabil lagstiftning för att stödja övergången till elektrifiering”, något som kan ses som kritik mot de röster som höjts för att riva upp EU:s beslut att endast tillåta försäljning av nya utsläppsfria bilar från 2035. 

Ändringen av målet kommer att påverka Volvos koldioxidutsläpp. Det tidigare målet om att till 2030 minska det med 75 procent jämfört med 2018 års nivå skriva nu ned till att bli mella. 65 och 75 procent. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: