Volvo utökar tillverkningen av eldrivna lastbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 sep 2023

Volvos båda elbilar XC40 och C40 byggs båda i tillverkarens fabrik i belgiska Gent. I samma stad ska nu även Volvo Lastvagnar bygga eldrivna modeller – och då större sådana. För nu har serietillverkning av de eldrivna lastbilarna FH Electric, FM Electric och FMX Electric dragit i gång nere i Belgien. Sedan tidigare tillverkar Volvo eldrivna lastbilar i Göteborg, Blainville i Frankrike och New River Valley i USA.

– Det här känns jättebra. Fabriken i Gent är den största i vårt nätverk, så detta är en mycket viktig milstolpe. Nu kan ännu fler transportföretag köra eldrivet med Volvo, säger Roger Alm som är vd för Volvo Lastvagnar.

I anslutning till fabriken i Gent finns även montering av batteripaket. Hur många eldrivna lastbilar som väntas tillverkas där per år nämns inte. Men den potentiella kapaciteten är hög och fabriken i Gent är Volvo Lastvagnars största anläggning med en årskapacitet på 45.000 fordon per år.

Enligt Volvo Lastvagnar har de hittills tagit emot 6.000 beställningar eller avsiktsförklaringar om att köpa eldrivna lastbilar från kunder i 42 olika länder.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!