VW omskolar 22 000 medarbetare för att bygga elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 feb 2023

Volkswagenkoncernen har ännu inte satt något datum för när den sista bilen med förbränningsmotor tillverkas. Men att Europas största biltillverkare går mot en eldriven framtid är alltmer tydligt. I Europa ska märket Volkswagen endast bygga eldrivna modeller från 2033.

Och chefen för koncernen, Oliver Blume, har sagt att han ser allt mindre lönsamhet med fossildrivna bilar.

– För oss är det helt klart att elbilar är Volkswagenkoncernens framtid, sa Oliver Blume i slutet av förra året.

Nu inleder Volkswagen ännu ett stort och symboliskt viktigt steg i omställningen mot att tillverka elbilar. 22 000 medarbetare i huvudfabriken i hemstaden Wolfsburg ska omskolas för att bygga elbilar. Hittills har inga eldrivna modeller rullat av bandet där. Det ändras i höst då den uppdaterade versionen av ID.3 ska tillverkas där.

I eMotionRoom ska medarbetare på ett lekfullt sätt lära sig om elbilar.

Inför det har Volkswagen skapat vad de kallar för ”eMotionRoom” där de anställda på ett lekfullt sätt ska lära sig mer om tillverkning av elbilar. En takti som visat sig fungera när andra fabriker ställts om.

– Volkswagen har inlett en bred kvalifikationsoffensiv på sina tyska orter, där så kallade Escape Rooms också spelar en viktig roll. Efter Zwickau och Emden genomför vi nu detta framgångsrika koncept vid huvudfabriken i Wolfsburg, säger koncernens personalchef Gunnar Killian.

Vid besöket i eMotionRoom ska medarbetarna lösa kluriga uppgifter, ta del av en tidsresa till 1800-talet och den första elmotorn samt in i framtiden för att lära sig mer om hur digital teknik förändrar bilar.

Med tanke på det stora antalet personer som ska skolas om kommer processen pågå fram till minst 2024. Totalt arbetar över 60 000 personer i fabriken i Wolfsburg som även i fortsättningen kommer tillverka bilar med förbränningsmotorer.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: