Ford skickar ut E-Transit på verkliga tester – lansering nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 aug 2021

Nästa år ska Ford lansera den elektriska transportbilen E-Transit i flera olika utföranden. Den kommer bland annat erbjudas som skåpbil eller med flak som kan tippas.

Inför det ska Ford genomföra tester med tio prototyper av E-Transit i flera europeiska länder som Tyskland, Norge och Storbritannien.

Det är bland annat budfirmor som DHL, norska posten och kommunala bolag som ska köra med prototyperna under sex eller tolv månader för att utvärdera modellen innan lanseringen nästa år.

Först då kan även svenska bolag och kommuner börja använda E-Transit. Enligt Ford ska E-Transit lanseras här under våren 2022.

Ford avslöjar inga tekniska detaljer, men enligt tidigare uppgifter ska E-Transit utrustas med en elmotor på bakaxeln på 269 hästkrafter och ett batteri på 67 kWh som ska ge en räckvidd på upp till 35 mil enligt WLTP. Räckvidden påverkas nog av vilken version det handlar om.

Snabbladdning ska vara möjligt med 115 kW och med det möjligt att lada batteriet från 15 – 80 procent på 35 minuter.

E-Transit ska även kunna ladda åt båda håll, till exempel för att kunna driva kylaggregat för transport av matvaror.

Samtidigt har Ford även inlett arbetet med att bygga om sin europeiska fabrik i Köln för att tillverka elbilar. En ny monteringshall är på väg att uppföras där det från 2023 ska tillverkas elbilar för den europeiska marknaden.

Vad den första modellen blir har ännu inte avslöjats, men det handlar förmodligen om en mindre modell än aktuella Mustang Mach-E, som idag byggs i Mexiko.

Ford har sedan tidigare även ett samarbete med Volkswagen som innebär att Ford ska använda deras MEB-plattform för tillverkning av elbilar.

Som en del i företagets strategi Ford+ satsar tillverkaren 30 miljarder dollar, omkring 250 miljarder kronor, på att ställa om till elbilstillverkning. En miljard dollar ska också gå direkt till att bygga om fabriken i Köln.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: