XPeng satsar på 800-volt, självkörning – och en flygande bil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 okt 2021

Kinesiska XPeng finns redan hos våra grannar i Norge och det ser ut som att en lansering även här i Sverige är på gång. Nyligen dök en svensk version av företagets hemsida upp som antyder att sedanen XPeng P7 blir först ut här.

Hemma i Kina har företaget precis anordnat eventet Tech Day som bjöd på en del intressanta nyheter, men färre detaljer.

Bland annat visades en ny plattform upp med 800-voltsarkitektur som ska göra det möjligt att ladda 20 mils räckvidd på endast fem minuter. Det är en fördubbling mot vad dagens modeller med 800-voltsarkitektur klarar.

Den snabba laddningen som XPeng nu utlovar ska bli möjlig genom en ny generation av företagets snabbladdare kallad ”X-Power”. I Kina har XPeng ett eget nätverk laddnätverk med 439 stationer, något som både ska växa i antal och utökas med de nya snabbladdarna som kan ge en effekt på 480 kW.

Om vi även kommer få se deras laddnätverk i Europa är däremot oklart. Men med tiden får vi kanske se mer av nyheterna som presenterades kring XPilot, som är XPengs egenutvecklade system för självkörning. Det ska genomgå en snabb utveckling där dagens version 3.0 ersätts av 3.5 under nästa år. Uppdateringen ska förbättra systemets användning av bilarnas radarsensorer, som bland annat innefattar Lidar. Med det ska bilen bli själkörande även i stadsmiljö och systemet ska börja erbjudas till användare i vissa städer i början av nästa år.

Men redan 2023 ska också den versionen ersättas av 4.0 som beskrivs som en helt ny version med full självkörning.

Då version 4.0 även ska innefatta uppdateringar av hårdvara och kräva betydligt mer datorkraft är det inte troligt att dagens modeller kommer få tillgång till den.

XPEng nöjer sig heller inte med fordon på marken. Under Tech Day visades också en prototyp på en flygande bil upp som sägs ska lanseras 2024 av förertagets dotterbolag HT Aero. Bilen ska byggas i ett lättviktsmaterial och utrustas med rotorblad på var sida. När du inte vill flyga fram ska det gå att fälla in dem helt och kunna köra bilen som vanligt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: