Fem energibolag i gemensam satsning för laddning av lastbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 feb 2022

För att förbereda sig för en övergång till transporter med eldrivna lastbilar går nu fem energibolag i södra Sverige samman i en gemensam satsning. Öresundskraft, Jönköpings Energi, Göteborg Energi, Mälarenergi och Tekniska Verken i Linköping ska tillsammans bygga laddinfrastruktur för lastbilar.

De olika bolagen ska ta med sig sina tidigare kunskaper inom området för att komplettera varandra. Göteborg har till exempel länge varit ledande i Sverige på eldrivna bussar. Det har även Jönköpings Energi erfarenhet av och Öresundskraft erbjuder laddlösningar till både bussar och fartyg.

Förra året meddelade bolaget att de tillsammans med Volvo bygger en laddstation för lastbilar utanför Helsingborg. Sedan 2014 satsar Öresundskraft även på laddning av personbilar genom företaget som idag är Mer.

Samarbetet ska göra det enklare att bygga laddstationer med hög effekt för lastbilar genom bolagens insyn i elnäten och lokala kontakter. Hur många laddstationer och var de kommer hamna framgår inte. Men ambitionerna är stora.

– Tillsammans är vårt mål att bli den ledande partnern inom laddning och tillhörande tjänster när godsflödena i södra Sverige elektrifieras, säger Anders Östlund som är vd för Öresundskraft.

De fem bolagen kan också räkna med en del ekonomiskt stöd från staten. Nyligen presenterade regeringen ett paket på 550 miljoner kronor för att skynda på elektrifieringen av tunga transporter.

I det ingår att aktörer kan gå samman för att bli så kallade ”piloter” och driva på utvecklingen. Staten ger då ersättning för hela investeringskostnaden när piloterna bygger ladd- eller vätgaststationer för lastbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: