Studie visar: billigast att köra transporter med eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 mar 2022

Att stirra sig blind på inköpspriset kan ge fel bild av vad ett fordon verkligen kommer kosta dig. Det gäller kanske framför allt fordon som ska användas i tjänsten, till exempel transportbilar.

Med eldrift kostar en transportbil omkring 50 procent mer än ett dieseldrivet alternativ. Men dieselbilen måste ju sedan också tankas, vilket knappast är gratis.

En ny studie från Transport & Environment, som verkar för en omställning till eldrift i Europa, visar att den som väljer eldrift kan spara upp till en fjärdedel jämfört med att köra med diesel.

I undersökningen tittade de på den totala kostanden för ägandet (TCO) av en dieseldriven transportbil jämfört med en som går på el. Olika kundgrupper, som transportföretag, uthyrningsfirmor och privatpersoner, ställdes mot varandra samt hur situationen ser ut i sex olika europeiska länder.

Resultatet visade att alla skulle tjäna på att köra på el i stället för att tanka diesel. Även utan subventioner som klimatbonus vid inköp blir den totala kostnaden lägre med en eldriven transportbil i fem av länderna.

Att så är fallet ser ut att sprida sig. 84 procent av de 745 deltagarna i studien svarade att de kunde tänka sig eldrivna transportbilar och en tredjedel hade redan en i sin flotta.

Det största hindret mot att byta till eldrift var enligt undersökningen att räckvidden inte skulle räcka till för hur de använder bilarna.

Den genomsnittliga räckvidden för en eldriven transportbil anges idag till strax under 20 mil på en laddning.

Det är däremot på väg att ändras den närmsta tiden. Flera nya modeller som lanseras från i år har en räckvidd på över 30 mil, till exempel Ford e-Transit som ska komma upp till 40 mil i stadstrafik.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: