Klimatbonus för elbilar kan komma tillbaka – för vissa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 sep 2024

När den nuvarande regeringen tillträdde hösten 2022 var ett av de första besluten att avskaffa klimatbonusen för elbilar över en natt. Som alternativ har det införts en klimatbonus för eldrivna transportbilar, som däremot inte riktar sig till privatpersoner. De har i stället chansen att ansöka om en skrotningspremie om en fossilbil byts ut mot en ny eller begagnad elbil.

Men nu läggs det fram ett förslag om att återinföra klimatbonusen. I alla fall för vissa. Enligt förslaget handlar det om “grupper i behov av stöd, till exempel i glesbygd”, men mer exakt än så är regeringen inte i dagsläget. Förlaget är en del av genomförandet av EU:s sociala klimatfond, för vilken regeringen vill avsätta 10 miljoner kronor under 2025.

Att de som bor på landsbygd ska få tillgång till andra incitament för att köpa elbil än de som bor i storstäder är något som miljöpartiet tidigare har föreslagit. Vad regeringen menar med “grupper i behov av stöd” förklaras inte. Men i bland annat Frankrike har det införts möjligheten att med statliga stöd leasa en elbil för 100 euro i månaden. För att ha rätt till det måste en rad krav uppfyllas, bland annat en gräns för personens inkomst samt avstånd till arbetet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: