Volkswagen öppnar för fortsatt stöd till krisande Northvolt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 sep 2024

Batteritillverkaren Northvolt har presenterat ett sparpaket som innebär att projekt pausas eller stoppas helt. Genom det hoppas Notthvolt kunna fokusera på at få igång volymtillverkningen av celler och leverera till kund. Men även med ett sparpaket är bolaget fortfarande i behov av mer kapital för att lyckas med sina planer. Enligt Dagen Industri ska Northvolt försöka få in 7,5 miljarder kronor i en ny investeringsrunda.

Hur de hittills största investerarna Goldman Sachs och Volkswagen ställer sig till att pumpa in mer pengar i Northvolt är oklart. Samtidigt har statsminister Ulf Kristersson varit tydlig med att regeringen inte har några planer på att gå in med pengar i Northvolt. Men Volkswagen går nu i alla fall ut och ger sitt stöd till företaget med ett uttalande som antyder att de kan vara beredda till ytterligare investeringar.

– Vi är i nära samarbete med Northvolt och stödjer uppskalningen av de befintliga produktionslinorna, säger en talesperson från Volkswagen enligt branschtidningen Autmotive News.

Sedan 2019 äger Volkswagen 20 procent av Northvolt efter en investering på 900 miljoner euro i bolaget. I en senare investeringsrunda 2021 gick Volkswagen in med ytterligare 500 miljoner euro i Northvolt.

Ett direkt resultat av sparplanen är att den delen av fabriken Northvolt Ett i Skellefteå där det sker tillverkning av katodmaterial stängs ned på obestämd tid, med uppsägningar av personal som följd. Sedan tidigare är det klart att Northvolt skrotar planerna på katodtillverkning i Borlänge och fabriken Northvolt Dwa för batterisystem i Polen kan komma att delvis eller helt säljas till någon annan aktör.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: