Annons:

Så många bilar och batterier vill Tesla bygga vid Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 okt 2024

Teslas europeiska fabrik Giga Berlin utanför den tyska huvudstaden är idag upplagd för en årsproduktion på 500.000 bilar. Ett mål som kommer allt närmre i takt med att tillverkningen där stadigt har ökat. Men det räcker inte, och redan kort efter att fabriken togs i bruk meddelade Tesla att de ville fördubbla årsproduktionen till en miljon bilar.

Nu har ett viktigt steg mot det tagits när myndigheter i delstaten Brandenburg där Giga Berlin ligger har utfärdat ett första miljötillstånd för utvidgningen av fabriken. Men trots det avvaktar Tesla med utvidgningen och ännu har fabriken som sagt inte nått sin fulla kapacitet.

Signalen är ändå tydlig att Tesla räknar med att de kommer behöva tillverka fler bilar där och då kanske även fler modeller än de Mode Y som idag byggs vid Giga Berlin. Under ett besök där i våras antydde Teslas chef Elon Musk att den europeiska fabriken kan komma att tillverka både lastbilen Semi och den billigare modell kallad Model 2 som Tesla väntas lansera.

Utöver det visar ansökan till den lokala miljömyndigheten att vill Tesla öka tillverkningen av battericeller från det ursprungliga målet 50 GWh per år till 100 GWh. Det kan jämföras med målet på 60 GWh som Northvolt satte upp för sin batterifabrik i Skellefteå, innan krisen som företaget nu genomgår. Dessutom: i dagsläget har Tesla ingen produktion alls av battericeller vid Giga Berlin.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: