Låt vårens biltvätt ske i miljövänlig stil

Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar Biltvätt

Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar Biltvätt

24 jun 2020

Text: Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar Biltvätt

Allt fler bilägare tvättar sina bilar hemma på garageuppfarten, trots att de flesta är medvetna om att det ökar mängden farliga kemikalier som hamnar i avloppsbrunnarna. De flesta åker till återvinning och källsorterar skräp och hushållsfall. Det är dags att miljötänkandet även anammas när det handlar om att tvätta bilen, skriver Robert Dimmlich på Hållbar Biltvätt. 

Gatorna har sopats och många planerar att göra bilen vårfin. Men undersökningen ”Tvättikettkollen”, beställd av Hållbar Biltvätt, pekar på att vårt biltvättande tyvärr går åt fel håll.  De senaste två åren har vi sett en ökning av hemmatvättare, det vill säga personer som tvättar sin bil på gatan eller garageuppfarten. 

Hela 71 procent av Sveriges bilister väljer att tvätta bilen hemma minst en gång per år och drygt var tredje uppger att de brukar tvätta bilen hemma. Detta trots att de flesta är medvetna om att smutsen från våra bilar innehåller tungmetaller, alltså farliga kemikalier som vid hemmatvätt spolas rakt ner i avloppsbrunnarna.

På en godkänd anläggning finns allt det som bilen behöver för att både bli snygg och välvårdad. Räknar man även på den tid det tar och på kostnaden för att köpa in olika rengöringsprodukter, så är gör-det-själv-tvätten i jämförelse ett väldigt billigt alternativ. 

Robert Dimmlich

För den som ändå föredrar att tvätta själv är en gör-det-själv-anläggning betydligt bättre än att tvätta hemma. I tvätthallarna finns ordentliga reningsverk för spillvattnet och praktiska tvättverktyg – allt till en mycket lägre kostnad.

Lägger vi till miljöaspekten så borde det inte vara någon diskussion alls om vilken slags biltvätt som är att föredra. I andra sammanhang är vi väldigt miljömedvetna. När det kommer till återvinning och källsortering av skräp och hushållsfall, för att nämna ett par exempel, så åker vi glatt iväg till återvinningscentralen. Kanske beror den miljöskadliga biltvätten hemma på garageuppfarten på att kemikalierna spolas iväg och inte syns på samma sätt?

I dag finns det ingen generell lagstiftning kring vad som gäller vid hemmatvätt av bilen, utan det är upp till varje kommun att sätta egna riktlinjer eller förbud inom ett visst område. Många kommuner har gjort det och säger på så sätt att miljöfrågan är viktig. 

Om alla bilister tog sitt ansvar och varje gång tvättat bilen i en automattvätt eller gör-det-själv-anläggning så skulle vi få en direkt effekt i naturen. Våra vatten skulle bli friskare och levnadsmiljöerna för både fiskar och djur bättre. 

Alla bör tänka till en extra gång innan de tvättar bilen hemma eller på sin garageuppfart. Så kan vi hindra smuts och tungmetaller från att hamna i avloppen. Låt vårens tvätt ske i miljövänlig stil, för både bilens och naturens skull.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: