35 000 laddbara bilar på svenska vägar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

12 jul 2017

Antalet laddbara bilar på svenska vägar har passerat 35 000. Detta sedan 1 333 sådana registrerades i juni. Statistiken visar också att fler än 1 000 elbilar har registrerats under fem av årets första sex månader, meddelar Power Circle. Om trenden håller i sig räknar man med 44 000 laddbara bilar vid årsskiftet.

Merparten av nyregistreringarna i juni, 74 procent, utgörs av laddhybrider, mycket tack vare Volkswagen Passat GTE och Mitsubishi Outlander PHEV som sålde bäst under månaden. Kia Optima PHEV tog tredjeplatsen, men det förhållandevis låga priset på modellen i kombination med det låga förmånsvärdet innebär att modellen kan bli en storsäljare, enligt Power Circle. Bland de rena elbilarna gick det bäst för Renault – 93 Zoe registrerades i juni. Tesla knep andra- och tredjeplatsen med Model S och Model X.

Laddhybrider utgör även större delen av beståndet av laddbara bilar. Ett av fem laddbara fordon i Sverige är en Mitsubishi Outlander och ett av sex en Passat GTE. Frågan är när de rena elbilarna kommer att vara mest populära.

– Från och med 2018 och framåt ser vi inte så många nya laddhybrider, vilket gissningsvis beror på att man då kan bygga en elbil som kan gå 35 mil och som kostar under 350 000 kronor. Därför bör försäljningen av rena elbilar ta fart omkring 2019, säger Mazdak Haghanipour, sakkunnig elfordon, på Power Circle.

Samtidigt menar han att det finns frågetecken. Detta då många kunder i Sverige efterfrågar kombibilar med dragkrok – något som bekant inte är vanligt bland elbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!