Allt fler länder når ”tipping point” för elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 aug 2023

Andelen elbilar har ökat snabbt i de svenska registreringssiffrorna. Under förra året stod de helt eldrivna modellerna för 33 procent av alla nya personbilar. I december förra året nåddes en toppnotering, då elbilarna utgjorde över 51 procent av nyregistreringarna.

Även i år har helt eldrivna bilar fortsatt stå för närmre 40 procent av registreringarna varje månad. Branschorganisationen Mobility Sweden påpekar däremot att det då handlar om bilar som beställts redan förra året och innan klimatbonusen avskaffades.

Men enligt en ny studie från nyhetssajten Bloomberg har Sverige sedan länge passerat den kritiska punkten där ”allt förändras”. Studien, som presenteras av Bloomberg Green, slår fast att det för elbilar sker när försäljningen av dem i ett land överstiger 5 procent. Teorin bygger på att det för all ny teknik – oavsett vad det handlar om – finns en ”tipping point” där den får fäste i ett samhälle.

Enligt en liknande undersökning förra året hade det då skett i 19 länder. Den siffran har nu ökat till 23 länder när Kanada, Australien, Spanien, Ungern och Thailand kan läggas till listan där elbilar står för 5 procent av nybilsförsäljningen.

Efter att de stora marknaderna Kina och USA redan har passerat denna ”tipping point” där det vänder väntas Indien vara på väg att också göra det. Helt eldrivna bilar stod förra året där för 3 procent av nybilsförsäljningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: