Alltmer tydligt – här hamnar Northvolts nästa batterifabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 jul 2023

Den svenska batteritillverkaren Northvolt vill expandera över Atlanten med en fabrik i Nordamerika. Med det blir bilar med Northvolts batterier godkända för klimatbonus i USA på upp till 7 500 dollar som endast ges till elbilar där en viss andel kommer från nordamerikansk produktion.

Tidigare i år kom uppgifter som pekade på att Northvolt precis som Volkswagen satsar på batteritillverkning i Kanada. Något som nu verkar alltmer troligt. Enligt kanadensiska utgåvan av finanssajten Bloomberg har Northvolt bestämt sig för att bygga en fabrik i kommunen Saint-Basile-le-Grand i provinsen Quebec. Det är en av de två kommuner som tidigare i år pekades ut som platsen för Northvolts etablering i Kanada. Förutom en fabrik för battericeller uppges det även planeras tillverkning av katodmaterial, samt en återvinning av uttjänta batterier.

Enligt Bloomberg landets regering och provinsen Quebec redo att stödja projektet med miljardbelopp. Hur stora summor det handlar om nämns inte. Tidigare i år stod det klart att Tysklands regering går in med ekonomiskt stöd för Northvolts satstning på en fabrik norr om Hamburg. Inte heller där har det nämnts vilket belopp det handlar om.

Northvolt själva vill inte bekräfta uppgifterna om att nästa fabrik hamnar i Kanada. ”Northvolt genomför för närvarande en platsstudie i Nordamerika och analyserar flera möjliga platser i USA och Kanada. Denna process pågår fortfarande och inget slutgiltigt investeringsbeslut har fattats”, säger Northvolts kommunikationschef Anders Thor i ett skriftligt svar till Bloomberg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: