Audi bekräftar – mindre eldriven modell på gång

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 mar 2024

Både Mercedes och Audi har lagt fram en strategi för elbilar som bygger på större och mer lyxiga modeller. För Audis del innebär det att integsmodellen bland elbilar är Q4 e-tron, en bil som delar teknik med Volkswagen ID.4 och Skoda Enyaq.

Och med kommande Q6 e-tron och A6 e-tron, som även kommer som kombi, är det fortsatt fokus på stora, avancerade och dyra eldrivna modeller. Men även om de mindre A1 och A2 har uteslutits från att lanseras med eldrift har det ryktats om att Audi planerar en elbil i samma storlek som dagens A3. Något som nu har bekräftats vid ett internt möte, enligt branschtidningen Automobilwoche.

Konceptet Audi AI:ME från 2019.

Enligt uppgifterna arbetar Audi på ett koncept för karossen och modellen ska tillverkas i Audis fabrik hemma i Ingolstadt. Eventuellt kan den plocka upp en del idéer från konceptet AI:ME från 2019, som syns ovan.

När den ska börja byggas och om namnet blir A3 e-tron eller något annat har inte meddelats. Rent tekniskt kan vi vänta oss en enklare modell kommande Q6 e-tron och A6 e-tron. De använder båda den av Audi och Porsche gemensamt utveckade plattformen PPE, som bland annat kommer med snabb laddning tack vare ett 800-voltssystem.

Den mindre modellen uppges vara i samma storleksklass som dagens Audi A3.

Precis som dagens instegsmodell Q4 e-tron väntas även den mindre modellen i stället byggas med Volkswagenkoncernens elbilsplattform MEB. Även den har uppdaterats med en ny och mer kraftfull drivlina och Volkswagen har ambitionen att vidareutveckla plattformen till MEB+.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: