Audi kraschar bilar i nytt testcentrum för en miljard

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 sep 2023

Under tre års tid och till en kostnad av 100 miljoner Euro – över en miljard kronor – har Audi byggt ett nytt centrum för krocktester hemma i tyska Ingolstadt. Vid centret, med namnet incampus, finns en bana på 250 meter för att accelerera med bilarna som testas, ett ”crashblock” på 100 ton som kan flyttas runt till olika platser i lokalerna och möjligheten att smälla ihop två bilar i en rät 90 gradersvinkel.

Det finns även vad som beskrivs som ett ”flygande golv” för att kunna köra fordon sidleds mot olika hinder. Audi har tagit ifrån tårna och tanken är att anläggningen ska vara framtidssäkrad för tester som ännu inte krävs, men kan komma. Bland annat gör banan på 250 meter att testerna kan genomföras i högre hastigheter som överstiger dagens krav.

Gott om plats med en pelarlös hall för att utföra olika typer av krocktester.

För testerna finns det över 60 krockdockor av olika slag med upp till 150 inbyggda sensorer. Enligt Audi handlar det om dockor av allt från små barn till en vuxen person som väger över 100 kilo.

Om det även innefattar både manliga och kvinnliga dockor nämns inte. Traditionellt är krockdockor framtagna med den manliga kroppen som förebild. Förra året presenterades en ny, kvinnliga krockdocka som tagits fram vid Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI – något som fick internationell uppmärksamhet.

Förutom sensorer används höghastighetskameror vid testerna för att samla in data. I anslutning till krocktesterna finns ett nytt datorcentrum för simuleringar. Men behovet av verkliga fysiska krocktester finns kvar, inte minst på grund av regler för godkännande av nya modeller. Resultateten från både simuleringar och verkliga tester sammanförs sedan.

Om det även finns möjlighet till eller genomförs särskilda tester med Audis eldrivna modeller för att till exempel skydda batteripaketen nämns inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!