Audi visar konceptet grandsphere på eCarExpo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 feb 2023

En av alla Sverigepremiärer under elbilsmässan eCarExpo i Stockholm till helgen är nya Audi Q8 e-tron. Men precis som Mini och Hyundai blickar även Audi lite längre in i framtiden och tar även med sig ett koncept till mässan.

Med grandsphere visade Audi 2021 hur de tänker sig framtidens eldrivna och självkörande lyxsedan. Ribban har satts högt vad gäller komfort och Audi beskriver konceptet med ord som ”en första klass-lounge på hjul” och ”privatjet för vägarna”.

Som med alla koncept i Sphere-serien har också grandsphere utvecklats inifrån och ut med fokus på upplevelsen av insidan. I det självkörande loungeläget försvinner ratt och pedaler och för att verkligen kunna slappna av behöver du inte ens röra vid reglage. Bilens funktioner kan i stället styras med ögonen eller gester i luften.

Med en längd på hela 5,35 meter finns det också gott om plats att breda ut sig i bilen.

Om du ändå vill köra på egen hand bjuder två elmotorer på en gemensam effekt på 530 kW (721 hästkrafter) och ett vridmoment på 960 Nm. I botten av bilen hittas ett batteripaket på 120 kWh som ska ge en räckvidd på 75 mil.

Audis chefsdesigner Marc Lichte har också sagt att grandsphere är ”mycket nära” den planerade eldrivna lyxbilen A8 e-tron.

När den är tänkt att presenteras är ännu oklart. Men på eCarExpo i Friends Arena i Stockholm 3-5 februari går det i alla fall att redan nu få sig en bild av vad vi kan vänta oss.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: