Avis och Northe samarbetar för enklare laddning och betalning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 jun 2022

Chansen att du får en elbil nästa gång det är dags att boka hyrbil ökar rejält de närmsta åren. Bland annat har hyrbilsfirman Hertz beställt 100 000 bilar från Tesla och ytterligare 65 000 från Polestar.

Även Avis satsar alltmer på att erbjuda laddbara bilar. Förra sommaren ersattes två bilklasser med fossilbilar av två nya för enbart elbilar. Genom att öka andelen eldrivna bilar vill Avis sänka koldioxidutsläppen från sin hyrbilsflotta till 25 gram per kilometer år 2025.

För att göra det enklare för kunder att ladda går Avis nu samman med Northe. Det svenska företaget, tidigare Charge4Go, erbjuder en plattform som samlar laddplatser från olika aktörer och även erbjuder möjligheten att betala för laddningen i deras app.

Exakt hur många laddstolpar som plattformen innefattar nämns inte. Men Northe samarbetar med flera stora operatörer som Ionity, Recharge och E.On och säger sig täcka upp ”en stor del av Sveriges offentliga laddstolpar”.

Tanken är att användarna – och i det här fallet den som hyr en bil från Avis – ska slippa behöva registrera sig hos olika operatörer för att kunna ladda. Den som hämtar upp en elbil hos Avis ska istället få med en laddbricka från Northe.

Används den under tiden som bilen hyrs läggs kostnaden för laddningen direkt på slutfakturan.

Med det vill Avis göra det enklare för de som endast kör elbil ibland eller är ovan att använda olika laddoperatörer.  

– Samtidigt har räckviddsångest blivit ett återkommande begrepp. Framför allt om det är första gången man kör en elbil kan ruttplanering och laddning kännas som en utmaning. Samarbetet med Northe löser det problemet och gör att våra kunder kan fokusera helt på det roliga med resan, säger Andrew Smith som är chef för Avis i Sverige och Danmark.

Tjänsten har redan kunnat testas av vissa som är avtalskunder hos Avis under våren. Nu ska det börja erbjudas till alla privat- och företageskunder i hela Sverige. I ett första steg kommer det finnas på utvalda stationer under sommaren. Vilka platser det rör sig om nämns inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: