Avskalat och hållbart – Volvo reducerar på insidan hos EX30

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 maj 2023

Med bara en vecka kvar till premiären av Volvos nya elsuv EX30 avslöjas det nu lite mer detaljer kring bilen. Volvo har redan lovat att EX30 ska bli deras modell med det lägsta koldioxidavtrycket under bilens livstid någonsin.

Nu får vi två nya smygtittar på utsidan av EX30 som ser ut att komma med tydliga kännetecken från Volvo. Strålkastarna både bak och fram har samma design som hos den större elsuven EX90. Framtill har EX30 en kraftig rundning på motorhuven vid hjulhusen och taket ser ut att börja slutta nedåt ganska ordentligt från den högsta punkten, som är strax bakom vindrutan.

Hur det påverkar huvudytrymmet baktill på insidan återstår att se. Men nu berättar Volvo i alla fall lite mer om interiören där det också är fokus på hållbarhet med återvunna och förnybara material i form av lin, denim, ull samt det egenutvecklade textilmaterialet Nordico. Det presenterades i samband med den större EX90 och är baserat på återvunna PET-flaskor biomaterial från skogsindustrin. Exakt hur stor andel av inredningen som utgörs av återvunna material nämns inte.

Med de olika materialen kommer EX30 erbjudas i fyra olika interiörer, som Volvo väljer att kalla ”rum”.

Interiören hos EX30 blir mer avskalad än hos Volvos tidigare modeller. Bland annat blir det som hos Tesla endast en skärm på 12,3 tum mitt på instrumentbrädan. På den hittas som hos Volvos tidigare elbilar Googles operativsystem, men EX30 blir också den första Volvon med trådlös uppkoppling för Apple Car Play.

Skärmen ska också gå att ställa in i läget ”Calm”, som påminner om ”Night Panel” som tidigare fanns hos Saab. Med ”Calm” aktiverat visas endast nödvändig information som hastighet på skärmen för att inte störa föraren vid körning i mörker.

Ovanför skärmen breder en soundbar med flera sammankopplade högtalare ut sig över framför vindrutan. Som tillval går det att få den med ett ljudsystem från Harman Kardon för ”enastående ljudkvalitet”.

Med en soundbar ovanpå instrumentbrädan behövs inga högtalare i dörrarna vilket sparar plats som kan användas till förvaring. Tillsammans med den avskalade designen ska det ge mer känsla av rymd i den mindre bilen.

På bilden som skickas med ser det inte heller ut att finnas handskfack med lucka utan endast en hylla. Handskfacket hittas i stället under skärmen och mellan stolarna sitter en mittkonsol med reglage för fönsterhissar samt olika fack och utdragbara lådor. Även baksätespassagerare har en utdragbar låda och bakom dem hittas en rolig detalj i bagaget. Där har Volvo lagt till en måttguide så att du ska veta om den där möbeln du vill köpa verkligen passar i skuffen.

Volvo EX30 har premiär den 7:e juni. Samma dag ska bilen även gå att beställa och senast då borde vi veta vad priset blir.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: