Batteritillverkare: Kostnaden ner till 50 USD/kWh 2025

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

17 dec 2018

Batteritillverkaren Envision Energy tror att batterier redan 2025 kommer att kosta mindre än 50 dollar per kilowattimme – en halvering från den nivå de tror att de hamnar på 2020. Enligt dem sjunger fossilbränslebilar på sista versen.

Det kinesiska sol- och vindkraftsföretaget köpte tidigare i år Nissans dotterbolag för batteritillverkning, ett förvärv som ska ha varit avgörande i försöken att pressa kostnaderna.

Detta enligt vd:n Lei Zhang under Stanford University Global Energy Forum. Tidigare under samma presentation hade Stanford-professorn Arun Majumdar, ett ansett namn inom batteriforskning, förutspått att 100-dollarsgränsen skulle nås 2022.

– Han [Arun Majumdar] nämnde att vi kommer att nå 100 dollar per kilowattimme 2022, sa Lei Zhang.

– Jag kan säga att vi kommer att nå dit mycket tidigare. 2020 kommer vi att kunna leverera en kostnad på 100 US-dollar. Vi förvärvade nyligen ett japanskt batteriföretag och har en mycket i detalj analyserat kostnadstrenden och innan 2025 kommer vi förmodligen att uppnå 50 US-dollar per kilowattimme.

2025 är också det år de Lei Zhang tror att det kommer att börja gå raskt utför för förbränningsmotorer, eftersom bilar med sådana då blir dyrare att tillverka än batteribilar.

Läs mer om batteritillverkarnas kostnadsjakt i det kommande numret av tidningen Elbilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!