Bekräftat – då kommer Alfa Romeos första elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 dec 2023

Flera biltillverkare ser ut att ägna sig åt nostalgi för tillfället. Tydligast är det hos Renault, som återupplivar en rad klassiska modeller som nya elbilar. Även Alfa Romeo väljer att återkoppla till sitt arv när det är dags att namnge sin första eldrivna modell. Den kommer heta Milano och ska ses som en hyllning till staden där märket grundades för 113 år sedan.

Tillverkningen kommer däremot inte ske hemma i Milano utan i Stellantiskoncernens polska fabrik i Tychy. Där byggs redan Jeep Avenger och Fiat 600e, så även om Alfa Romeo inte avslöjar mer än att Milano är en kompakt elsuv kan vi utgå ifrån att den kommer dela teknik med modellerna från koncernsyskonen. Det betyder ett batteri på 54 kWh, en räckvidd på omkring 40 mil och framhjulsdrift från en elmotor med 156 hästkrafter.

Tidigare i år spreds vad som uppgavs vara läckta bilder av Alfa Romeos kommande elsuv.

Även storleken borde landa på strax över fyra meter, vilket gör Alfa Romeo Milano en direkt utmanare till Volvo EX30. Premiären sker i april nästa år och i september ska leverans till kunder dra igång.

Tidigare i år spreds bilder på nätet som uppgavs visa Alfa Romeos kommande elsuv, då under namnet Brennero. Alfa Romeos produktionschef Daniel Guzzafame hade provkört en prototyp och sa då till brittiska Autocar att det inte finns någon annan elbil på marknaden med samma körkänsla.

Tipo 33 Stradale var Alfa Romeos första eldrivna modell – egentigen.

Den som vill vara petig kan också säga att Milano inte blir Alfa Romeos första elbil. I slutet av sommaren visades supersportbilen Alfa Romeo Tipo 33 Stradale, som gick att få antingen med två elmotorer eller en treliters V6:a. Den byggs däremot endast i 33 exemplar och var slutsåld redan när den visades.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: