Besked från Magna: ”Ingen ytterligare produktion” av Fisker Ocean

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 maj 2024

I mars pausades tillverkningen av Fisker Ocean hos kontrakttillverkaren Magna i Österrike. Enligt Fisker handlade stoppet om att tömma lagren med bilar innan fler tillverkas. Vid presentationen av siffrorna för 2023 stod det klart att det förra året tillverkades 10.193 exemplar av Ocean, varav endast 4.929 exemplar levererades till kund.

När pausen meddelades uppgavs det att den skulle pågå i sex veckor. Något som innebär att tillverkningen skulle ha dragits i gång igen nu. Men om det någonsin blir av uttrycks det tvivel om hos Magna.

– Produktionen av fordonet ligger nere för närvarande. Vår aktuella prognos som gavs idag förutsätter ingen ytterligare produktion, sa Magnas vd Swamy Kotagiri under ett så kallat ”earnings call” i samband med att företaget presenterade årets första kvartalsrapport.

Vårt prov av Fisker Ocean kan i läsa här.

Vid ett senare tillfälle under telefonkonferensen upprepade även Magnas finanschef Patrick McCann de dystra framtidsutsikterna för Fisker Ocean.

– Och som Swamy nämnde tidigare, förutsätter vi ingen ytterligare produktion av Fisker Ocean, sa han.

I går kunde vi rapportera om att Magna meddelat sina anställda att 500 arbetsplatser riskerar att försvinna på grund av minskad eller ingen tillverkning av Fisker Ocean. Magna och Fisker hade planerat att bygga omkring 23.000 exemplar av elsuven i år.

Fisker har för tillfället stora ekonomiska problem. Företaget meddelade själv tidigare i år att det fanns ”betydande tvivel” kring dess fortsatta verksamhet. Det uppgavs då pågå förhandlingar med en biltillverkare om ett samarbete och investering, något som senare ska ha avbrutits. Fisker har också infört stora rabatter på upp till 210.000 kronor på lagerbilar – dock med oklarheter vad som gäller kring support i framtiden.

Här kan ni läsa vårt prov av Fisker Ocean.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: