Billigare Leaf tack vare samarbete med Mitsubishi

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

19 dec 2016

Nissan hoppas kunna sälja batteribilar för under 17 000 dollar, motsvarande 160 000 kronor, tack vare det nya samarbetet med Mitsubishi. Detta genom att samordna forskning och utveckling inom de tre biltillverkare som Carlos Ghosn nu är vd för.

Bland annat ska företagstrion, där även Renault ingår, använda gemensamma plattformar och dela batteriteknik. Priset på batteribilar skulle därmed kunna minska med 20 procent, säger icke namngivna källor inom Nissan till Nikkei. Detta innebär att prislappen skulle hamna på ungefär samma nivå som för de benisnbilar företaget säljer.

Samarbetet innebär också att Nissan kommer ett steg närmare en pluginhybrid, säger Ghosn till nyhetsbyrån.

– Vi tänkte utveckla en pluginhybrid, men jag satte stopp för det inom alliansen [Renault-Nissan] och instruerade våra ingenjörer att använda Mitsubishis pluginhybridteknik. Det är en win-win-situation eftersom vi inte behöver duplicera arbetet. Dessutom kommer storskaligheten att göra Mitsubishis pluginhybridteknik mer konkurrenskraftig.

I intervjun säger trippel-vd:n också att han inte befarar några negativa effekter av den utsläppsdataskandal som Mitsubishi nyligen hamnade i.

– Jag är mer fokuserad på framtiden än på det förgångna. Och som framtida styrelseordförande i företaget har jag ansvaret för att se till att liknande saker inte händer igen.

Mycket talar också för att Nissan har något intressant att visa upp på CES-mässan i Las Vegas i januari.

– Vi ska visa något betydande. Vi ska visa hur mycket våra bilar kommer att förändras genom den teknik vi ska använda, säger Ghosn till Forbes. Utöver det är han mycket hemlighetsfull, men Elbilen är förstås på plats i ökenstaden. Läs mer om nyheterna från CES i nummer 1/2017.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!