Billigare Model Y med bakhjulsdrift till Sverige i november

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 aug 2022

Tesla utökar utbudet av Model Y i Sverige med den billigare bakhjulsdrivna versionen Model Y RWD. Leverans till svenska kunder är beräknad till november och den som vill säkra ett exemplar kan lägga en beställning nu till ett startpris från 699 170 kronor.

Det gör Model Y RWD 79 000 kronor billigare än Model Y Long Range eller 119 000 kronor billigare än Model Y Performance.

Med det kommer den bakhjulsdrivna Model Y under de 700 000 kronor som sedan juli är taket för att en elbil ska ha rätt till klimatbonusen på 70 000 kronor.

Med enbart drivning på bakhjulen behöver Model Y RWD 6,9 sekunder för att klara 0-100 km/h, till skillnad mot 5 sekunder för Model Y Long Range och endast 3,7 sekunder med Model Y Performance.

Med det lägre priset kommer också en kortare räckvidd som här är 45,5 mil med 19-tumshjul. Väljer du de större på 20 tum sjunker räckvidden något till 43 mil.  

Även prestandan vid snabbladdning är lägre än hos Model Y Performance och Long Range, som kan ladda med upp till 250 kW. För den billigare versionen anger Tesla som mest 170 kW.

Dragvikten är däremot oförändrad och även den bakhjulsdrivna versionen kan dra släp på upp till 1 600 kilo.

Enligt Tesla kommer ”de första” bakhjulsdrivna Model Y att levereras från fabriken i Shanghai – något som tyder på att det finns planer att bygga även den versionen i Teslas europeiska fabrik utanför Berlin. För tillfället tillverkas där endast toppversionen Model Y Performance.

Nyligen har det även kommit uppgifter om att kinesiska BYD har levererat sitt egenutvecklade LFP-batteri ”Blade” till fabriken i Tyskland. Om det också är batteriet som sitter i de bakhjulsdrivna Model Y som nu kommer till Sverige är oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!