Blackstone startar serietillverkning av battericeller med 3D-skrivare

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 dec 2021

Schweiziska Blackstone har utvecklat en teknik för att kunna skriva ut battericeller med 3D-skrivare. Fördelen är enligt företaget att de strömförande delarna av batteriet göras tjockare för ökad energidensitet. Upp till 20 procents förbättring jämfört med traditionellt tillverkade batterier utlovas. Då det används mindre material ska batterierna även minska i vikt och bli billigare att tillverka.

Nu har företaget dragit igång serietillverkning av 3D-printade LFP-celler i sin fabrik i Tyskland. Nästa år hoppas de ha en årlig produktion på 500 MWh per år.

Enligt Blackstones grundare Ulrich Ernst innebär serieproduktionen en ”game changer” för hela branschen.

– Vår patenterade teknik bygger på en miljövänlig, helt vattenbaserad process som minskar avfallet med hälften. Med det gör vi ett viktigt och hållbart bidrag till omställningen och i kampen mot klimatförändringar, säger han.

Men tekniken ska även göra det enklare att anpassa batteriet efter olika behov. Genom det vill Blackstone rikta sig till tillverkare av både personbilar och större fordon som bussar. På sikt vill Blackstone också utveckla tekniken för att kunna skriva ut solid state-batterier med 3D-skrivare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: