BMW tror på vätgas i långa loppet

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

17 apr 2018

Bränslecellsbilar är perfekta för långkörningar, anser BMW:s motorsportchef. Tekniken kan därför hamna i en prototyp som ska köra i det legendariska 24-timmarsloppet i Le Mans.

– Vi har kommit fram till att det är görbart, säger Jens Marquardt till Autosport.

Till skillnad från batteribilar tankas bränslecellsbilar med vätgas, som lagras under 700 bars tryck innan den omvandlas till elektricitet i en bränslecellsstack. Detta innebär att depåstoppen blir betydligt kortare.

Det finns dock ett stort problem: Tävlingsreglerna tillåter inte bränslecellsbilar. Motorsajten rapporterar att BMW därför för en dialog med en rad motorsportförbund i förhoppningen att tekniken ska tillåtas.

Dessutom innebär själva tekniken en rad begränsningar, men Marquardt säger att de är mindre och räknar med att man inom fem sex år kan komma tillrätta med dem. Han är dessutom övertygad om att vi kommer att få se allt fler konsumentbilar där energin lagras i vätgastankar i stället för i batteripaket.

– Jag är förmodligen inte den ende som tror att batterier inte är den den bästa lösningen.

Tidningen Elbilen konstaterar att han har helt rätt i att han inte är ensam. Läs mer i det kommande numret om bränslecellsbilar och de starka krafter som arbetar för att göra vätgas lika självklart som litiumjonbatterier.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!