BYD vill utmana Tesla Model Y med ny elsuv

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 nov 2023

De senaste månaderna har det kommit siffror som visar att kinesiska BYD är på väg att gå om Tesla som världens största tillverkare av elbilar. Hur det ser ut med den saken får vi veta när försäljningen för årets fjärde kvartal presenteras.

Konkurrensen mellan BYD och Tesla ser i alla fall ut att hårdna under nästa år, inte minst i Kina. Då lanserar BYD där ännu en modell som blir en tydlig utmanare till Teslas storsäljare Model Y. Sea Lion 07 är det lite udda namnet på BYD:s senaste crossovermodell som presenterades under bilmässan i kinesiska Guangzhou.

Namnet bygger vidare på traditionen med koppling till havet som gäller för alla modeller i BYD:s så kallade ”Ocean-serie”. Siffran 07 hänger ihop med att det planeras fler Sea Lion. Modeller med numren 05 och 06 ska redan vara på gång, vilket då förmodligen handlar om något mindre versioner.

Mindre är också priset, i alla fall jämfört med Tesla Model Y. Sea Lion 07 kostar i Kina mellan 200.000 och 260.000 yuan, vilket motsvarar omkring 290.000 till 380.000 kronor. Tesla Model Y börjar enligt tillverkarens kinesiska hemsida där på 266.400 yuan.

Prismässigt är det alltså fördel BYD. Men några tekniska detaljer som antal hästkrafter, batteristorlek och räckvidd får vi inte veta kring nya Sea Lion 07. Hur modellen står sig mot Model Y och andra konkurrenter när det kommer till prestanda är därför ännu oklart. Detsamma gäller om BYD har planer på att lansera Sea Lion 07 utanför den kinesiska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: