CATL visar första generationen av natriumjonbatteri för elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 jul 2021

Kinesiska CATL är världens största tillverkare och elbilsbatterier med de flesta biltillverkare som sina kunder. Men konkurrens om framtidens batterier är hård och utvecklingen sker på flera håll med olika tekniker.

CATL meddelar nu att de har tagit fram en första generation av ett natriumjonbatteri.

Tekniken bygger på samma princip som de idag vanliga litiumjonbatterier som sitter i de flesta elbilar. Natriumjonbatterier klassas som ”nästa generation batterier” där litium är ersatt av natrium.

Nackdelen med natriumjonbatterier anses vara att de generellt har en lägre energitäthet än de mer konventionella litiumjonbatterierna.

CATL menar däremot att de lyckas kringgå det genom att använda andra anoder, utan att gå in på detaljer. Grafit, som används som anod i litiumjonbatterier, går inte att använda med tekniken men vilket material det rör sig om i de nya batterierna framgår inte.

För tillfället ska natriumjonbatterierna från CATL ha en energitäthet på 160 Wh/kg, men företaget uppges arbeta på att uppnå 200 Wh/kg i nästa generation. Där omkring ligger genomsnittet på de batterier som idag används i elbilar. Med solid state-batterier, som har en fast istället för flytande kärna, är betydligt högre siffror möjliga. Teslas chef Elon Musk har tidigare sagt att batterier med 400 Wh/kg är möjliga om tre till fyra år.

Enligt CATL ska det dessutom finnas flera fördelar med natriumjon-tekniken. Batterierna ska kunna laddas snabbt och prestera bättre vid låga temperaturer. Även vid kyla ned mot -20 grader ska batteriet kunna prestera med 90 procent kapacitet, menar CATL.

CATL menar också att batterierna går att kombinera med litiumjonbatterier genom en enkel anpassning av bilens energistyrning.

CATL säger att produktionen är tänkt att starta 2023. Då tekniken har mycket gemensamt med dagens tillverkning av litiumjonbatterier ska det även vara enkelt att ställa om produktionen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: