Chevrolet Silverado EV – eldriven pickup som kan dra upp till nio ton

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 jan 2022

Utbudet av eldrivna pickuper från amerikanska tillverkare fortsätter att växa. Senast i raden är nu Chevrolet som har visat upp en eldriven version av Silverado som får tillägget ”EV” i namnet. Som den nyligen visade eldrivna versionen av jättebilen Hummer bygger också Silverado på General Motors elbilsplattform Ultium och ska tillverkas sida vida sida i Detroit.

Pickupen kommer i två olika utföranden som båda bjuder på fyrhjulsdrift. Versionen RST First Edition kommer med 664 hästkrafter och ett vridmoment på hela 1 179 Nm. Med det ska pickupen klara 0–100 på omkring 4,5 sekunder. RST First Edition beskrivs som flaggskeppsversionen och har funktioner som styrning på alla hjul, luftfjädring, en större skärm och delvis självkörning med systemet Super Cruise.

Silverado EV RST

Lite mindre effekt blir det i yrkesversionen Work Truck (WT) som kommer med 510 hästkrafter och ett vridmoment på 834 Nm. Att bilen är tänkt att användas som arbetsredskap märks bland annat i möjligheten till tvåvägsladdning. Precis som med Fords eldrivna pickup F-150 Lightning går det även här att koppla in arbetsverktyg, eller andra prylar, från tio eluttag som kan ge totalt 10,2 kW.

Flaket mäter 1,7 meter och kan lasta 1 200 pounds, vilket motsvarar 544 kilo. När det kommer till att dra släp finns ett brett spann mellan de olika versionerna. Silverado WT kan dra upp till 3,6 ton, men yrkesversionen som kommer senare kan dra hela 9 ton. Specialversionen RST First Edition hamnar däremellan och kan dra 4,5 ton.

Silverado EV WT

Som så ofta annars hos amerikanska tillverkare sägs det ingenting om storleken på batteripaketet utan endast att räckvidden är upp till 64 mil. Däremot att det är uppbyggt av 24 moduler, något som innebär två batteripaket med 12 moduler i varje vilket är maxantalet för General Motors batterisystem Ultium. Det borde betyda att det totala batteripaketet är på hela 200 kWh.

Tack vare det stora batteriet kan Silverado EV ladda med en riktigt hög effekt på 350 kW. Storleken gör å andra sidan att du ändå måste spendera en del tid vid laddaren innan batteriet nått 80 procent. Hur lång tid som behövs avslöjas inte, men på tio minuter ska det gå att ladda 16 mils räckvidd.

Förarplatsen i Silverado EV RST

Chevrolet Silverado WT blir först ut på marknaden och ska lanseras under våren 2023. Priset har ännu inte meddelats, men längre fram siktar Chevrolet på att kunna erbjuda yrkesversionen av Silverado från 39 900 dollar, omkring 365 000 kronor, i USA.

Flaggskeppsversionen RST First Edition lanseras trots sitt namn först senare och ska börja säljas under hösten 2023 till ett pris från 105 000 dollar, omkring 960 000 kronor. Mellan de båda versionerna planerar Chervrolet att erbjuda Silverado EV i ytterligare flera versioner till priser på mellan 50 000 och 80 000 dollar längre fram.

Om modellen även kommer till Sverige och Europa är ännu oklart. General Motors har nyligen meddelat att de återigen ska etablera sig i Europa, men då i första hand med märket Cadillac.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: