Cupras billiga elbil kommer bli dyrare än utlovat

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 jun 2024

Nästa år ska Volkswagenkoncernen börja presentera de länge utlovade elbilarna med ett pris från 25.000 Euro från Cupra, Volkswagen och Skoda. Konceptet Volkswagen ID.2all gav oss det första smakprovet på vad vi kan vänta oss. Men det mesta tyder på att Cupras version av bilen, som där heter Raval, blir först ut att lanseras. Det är också hos Seat/Cupra i Spanien som alla tre versioner kommer att tillverkas.

Men hur det blir med det utlovade priset från 25.000 Euro återstår att se. I en intervju med tyska veckotidningen Der Spiegel uppger Cuprachefen Wayne Griffiths nu att priset nog blir högre än så.
– Priset för Cupra Raval kommer snarare att ligga mellan 25.000 och 30.000 euro, säger han till tidningen.

Cuprachefen Wayne Griffiths med konceptet Dark Rebel.

Att priset inte pressas mer säger han delvis beror på att Cupra vill “provocera” med sin prestanda och design. Att då göra en billigare men också enklare produkt som till exempel Citroën ë-C3 (läs vår provkörning här) är då inte aktuellt.
– Därför kommer vi inte att göra några kompromisser när det gäller varken interiör- eller exteriördesign för att sänka priset, säger Wayne Griffiths.

Priset ska ändå hållas nere så mycket som möjligt genom att etableringen av Volkswagens nya batterifabrik utanför Valencia som byggs just nu. Genom det kommer Cupra och övriga märken inom koncernen få mer kontroll av leveranskedjorna och bli mindre beroende av andra.

Från märket Seat finns idag ingen helt eldriven modell. Det kommer, men först när de har möjligheten att tillverka en elbil som kostar från 20.000 euro, alltså omkring 230.000 kronor. Det är vad Seats modeller kostar idag och det måste även en eldriven Seat kosta, menar Wayne Griffiths.

En sådan modell är också på gång inom Volkswagenkoncernen. I förra veckan stod det klart att utvecklingen av den kommer ske på egen hand efter att förhandlingar om ett samarbete med Renault hade avbrutits.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!