Då införs skrotningspremie vid byte till elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jul 2024

Regeringen har nu drivit igenom sitt förslag med en skrotningspremie för den som ersätter bil med förbränningsmotor med att köpa eller leasa en ny eller begagnad elbil. Den börjar gälla den 20 augusti och syftet är att “påskynda omställningen till eldrivna fordon”. Premien uppgår till 10.000 kronor.

– Stödet innebär att vi snabbare kan fasa ut fossildrivna fordon och möjliggöra för fler att byta till eldrivet i stället. Att snabbt kunna ställa om vår fordonsflotta är helt centralt för att Sverige ska lyckas nå hela vägen ner till nettonollutsläpp senast år 2045, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Det var efter att klimatbonusen på elbilar slopades över en natt hösten 2022 som regeringen meddelade att den skulle ersättas med en skrotningspremie. I våras presenterades detaljerna, som det nu alltså har beslutats om.

Skrotningspremien möter kritik från konsumentorganisationen Riskförbundet M Sverige, som beskriver den som “symbolpolitk”. Enligt M Sverige har den som idag kör en skrotfärdig bil inte råd att skaffa sig en ny elbil, något som premien på 10.000 kronor inte ändrar.
– Regeringen vill bara kunna skryta om att man infört en skrotningspremie och en sorts miljöbonus, men att utformningen innebär att väldigt få privatpersoner lockas av förslaget vill man helst inte prata om, säger Heléne Lilja som är chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: