Då kommer första eldrivna resebussen från MAN

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jun 2024

Eldrivna lastbilar har vi sett från en rad olika tillverkare de senaste åren. Inte minst här i Sverige, där vi både Volvo Lastvagnar och Scania satsar på tekniken. När det kommer till resebussar för mer långväga turer är utbudet mer begränsat – än så länge.

Volvo har presenterat en ny plattform för bussar, som även ska kunna användas till regionala transporter. Och nu meddelar MAN att de från nästa år kommer bygga en eldriven version av sin resebuss “Lion’s Coach”. Dagens version med förbränningsmotor är omkring 13 meter lång beroende på utförande och har plats för upp till 61 passagerare.

Några detaljer kring hur lång räckvidd MAN har tänkte sig för den eldrivna versionen har ännu inte avslöjats. Ett hinder på vägen för att eldrivna resebussar ska kunna slå igenom på bred front är laddinfrastrukturen.

– För närvarande ligger tillverkarnas projekt mycket längre fram än infrastrukturutvecklingen. Nu behöver våra kunder ett framsynt politiskt ramverk, finansiell planeringssäkerhet och snabbhet i utvecklingen av laddningsinfrastrukturen samt ett effektivt elnät, säger Barbaros Oktay som är chef för bussdivisionen hos MAN till sajten Sustainable Bus.

MAN ingår precis som Scania i Volkswagenägda Tratongruppen. Om det även finns planer på eldrivan resebussar hos Scania är i dagsläget oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!