Datum klart – då får vi se eldrivna Renault Scénic

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jul 2023

Konceptet Scénic Vision presenterade Renaults planer på en större eldriven suv. Eller egentligen presenterade konceptet tre saker på en gång. Exteriören visade en nära studie av hur en kommande elbil från Renault ska se ut. Den avskalade och futuristiska insidan gjord i återvunna material och med pulsmätare som håller koll på att föraren mår bra var ett exempel hur framtida modeller kan komma att utformas. Och drivlina bjöd på en lösning med bränsleceller som räckviddsförlängare. Genom det fick Scénic Vision en räckvidd på 80 mil trots ett litet batteri på 40 kWh.

Hybridlösningen är något Renault jobbar på, men kommersiell lansering beräknas ske tidigast kring 2030. När det i höst är premiär för den serietillverkade verisonen av eldrivna Scénic vid mobilitetsmässan IAA i München blir det alltså endast batteridrift. Hur stort det blir har ännu inte meddelats. Däremot har det ryktats om en instegsversion med ett batteri på just 40 kWh. Till skillnad från konceptet blir räckvidden utan bränsleceller som räckviddsförlängare då omkring 30 mil.

Om det och andra batteristorlekar är vad vi kommer kunna välja på hos eldrivna Scénic får vi förhoppningsvis veta den 4:e september när bilen har premiär. När Renualt nu släpper bilder på en kamouflerad bil känns som lovat den exteriöra designen igen från konceptet Scénic Vision. Även en del av konceptets insida kan eventuellt fått hänga kvar till serieproduktion.   Modellen ska enligt Renault vara den första som ”förkroppsligar märkets nya strategi för hållbar utveckling: miljö, säkerhet och inkludering”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!