Dissekerad Model 3 visar att Tesla kan gå med vinst

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

1 jun 2018

Model 3 kan göra Tesla lönsamt. Detta enligt tyska ingenjörer som har plockat isär bilen för att ta reda på hur mycket den kostar att bygga. De kom fram till att Tesla-vd:n Elon Musks plan verkligen håller.

Materialostnaden är 18 000 dollar, kom ingenjörerna fram till. Tillverkningskostnaden är ytterligare 10 000 dollar, säger de till Wirtschaftswoche. Och bilen ska som bekant säljas för 35 000 dollar. Då handlar det dessutom om basvarianten och många av kunderna lägger betydligt mer än så.

– Om Tesla lyckas med planen att bygga 10 000 bilar i veckan kommer Model 3 att ge ett betydande tillskott till intäkterna, säger en icke namngiven ingenjör till affärstidningen.

Företaget, som kom över Teslan efter att ha köpt den av en av biltillverkarens anställda, studerade förstås även batterierna. Analysen visade att mängden kobolt är mycket liten. Och just kobolt står för den allra största kostnaden i ett litiumjonbatteri.

Det är därför föga förvånande att Panasonic, som ju utvecklar battericeller i samarbete med Tesla, försöker minska andelen kobolt ännu mer. Kenji Tamura som leder utvecklingen av elbilsbatterier på företaget bekräftade i veckan att andelen kobolt redan har minskat betydligt. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att han också ska ha utlovat ytterligare förbättringar.

– Vi strävar efter att inom en nära framtid uppnå noll användning [av kobolt].

 

Volkswagen beställer batterier för 500 miljarder

Nissan utlovar bättre batterier

Mercedes miljardsatsar i batterifabrik

Han planerar för en miljon batteribilar i Sverige

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: