Egna elbilsfabriker nästa steg för BYD i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 maj 2023

Kinesiska BYD satsar stort på att etablera sig snabbt i Europa. Redan vid säljstarten här förra året kom märket med tre eldrivna modeller på en gång. I slutet av förra året sa BYD-chefen Stella Li att också att de planerade en, kanske två, fabriker i Europa.

Nu kommer mer konkreta uppgifter kring i alla fall en av dem. Enligt både franska och kinesiska medier har det skett samtal med ministrar från franska regeringen med BYD kring möjligheten att etablera fabriken i Frankrike. Där hade BYD en kort tid en fabrik för eldrivna bussar, som stängdes hösten 2021 efter att endast omkring 30 bussar tillverkats.

Eventuellt kan BYD också vara på väg att ”göra en Tesla”, det vill säga bygga en europeisk fabrik i Tyskland. Tidigare har BYD visat intresse för Fords fabrik i tyska Saarlouis som ska stängas. Även Spanien nämns som en kandidat, enligt kinesiska medier. Säkert är i alla fall att Storbritannien inte är av intresse på grund av att landet har lämnat EU.

Tidigare i år stod det också klart att BYD börjar bygga en elbilsfabrik i Thailand med en årliga kapacitet på 150 000 elbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: