Eldriven Fiat Panda kommer nästa sommar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 dec 2023

När Citroën ë-C3 presenterades med en prislapp från 23.500 euro (ca 265.000 kronor) innebar det även startskottet för en satsning på flera billigare elbilar ”Made in Europe”. Det lovade i alla fall Citroëns ägare, den stora koncernen Stellantis där bland annat märken som Fiat, Opel och Peugeot ingår.

Nu meddelar Serbiens president Aleksandar Vucic att en eldriven Fiat Panda ska byggas i staden Kragujevac. Där finns redan en fabrik som bygger bilar åt Fiat och längre tillbaka byggdes där Yugo, som också den baserades på Fiat 128.

Redan förra året stod det klart att fabriken i Kragujevac skulle ställas om för elbilstillverkning. Det ser ut att gå enligt planerna, för i mitten av nästa år ska den eldrivna Pandan lanseras.

Några detaljer finns ännu inte, men den väntas dela teknik med Citroën ë-C3. Det betyder i sådana fall ett LFP-batteri på 44 kWh, som hos Citroën ë-C3 ger en räckvidd på 32 mil enligt WLTP. Det kan laddas med upp till 100 kW och vid en snabbladdare ska det gå att fylla batteriet från 10 till 80 procent på 26 minuter.

Elmotorn bjuder på 113 hästkrafter och toppfarten anges till 135 km/h. Om Fiat Panda kommer få samma pris som Citroën ë-C3 från 23.500 euro återstår att se. Något svenskt pris har ännu inte presenterats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: