Endast elbilar från Volvo redan 2026 i Australien

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 nov 2022

Volvo gick tidigt ut med ett år då de bara ska bygga eldrivna modeller. Från 2030 är det endast elbilar som gäller. Men på andra sidan jorden har Volvo nu beslutet att ställa om tidigare än så.

Redan 2026 kommer inga nya modeller med förbränningsmotorer importeras och säljas i Australien.

– Vi ser en möjlighet på vår marknad och våra kunder är redo. Tesla kommer i år sälja 20 000 bilar och australiensiska konsumenter vill se en förändring. Konsumenterna är inte längre bara mamma och pappa – det är barnen som säger till sina föräldrar vad de ska köpa, citeras Stephen Connor som är chef för Volvo Australia av den australiensiska utgåvan av sajten drive.com.

Volvo växer i Australien och förra året sålde de 9 028 bilar där – en ökning med 17 procent jämfört med året innan. Målet för i år är att de båda eldrivna modellerna XC40 och C40 ska stå för 30 procent av försäljningen.

Och redan om drygt tre år ska det alltså öka till 100 procent.

– Vi kommer inte vänta till 2030. Vi väntar inte på den globala strategin. I Australien kommer vi vara helt eldrivna 2026, säger Stephen Connor.

Som en del i omställningen ska alla landets Volvohandlare installera snabbladdare med en effekt på minst 75 kW där kunder ska kunna ladda gratis.

Antalet elbilar har ökat i Australien det senaste året. Men generellt ses landet inte som en föregångare i omställningen till eldrift. Förra året utgjorde elbilar två procent av nybilsförsäljningen i Australien. I Sverige stod elbilar för 18 procent av de nya bilar som registrerades under 2021.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: