Euro NCAP: Toppbetyg till Audi, Ford och Xpeng – kritik mot Jeep Avenger

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 sep 2024

Organisationen Euro NCAP släpper nu resultaten från sina senaste krocktester, där det hittas en rad nya elbilar. Audi Q6 e-tron (läs vår provkörning här), Ford Explorer (läs vår provkörning här), och Xpeng G6 (läs vår provkörning här) tilldelas alla fem av fem stjärnor. Sämre gick det för Jeep Avenger (läs vårt test mot Volvo XC40 här), märkets första helt eldrivna modell som också utsågs till Årets bil i Europa 2023. Den fick nöja sig med tre av fem stjärnor och förhållandevis låga betyg för skydd av vuxna och barn, ännu lägre för skydd av fotgängare samt bilens assistanssystem.

“Det verkar dock som om Avengers säkerhetsmeriter togs för vad de var och aldrig ifrågasattes, vilket är vad som motiverade Euro NCAP att testa bilen”, skriver Euro NCAP i kommentarerna till testet.

Audi senaste elsuv Q6 e-tron fick beröm för sin säkerhet när den testades av Euro NCAP.

Audis nya elsuv får beröm med en “mycket stark prestation när det gäller passagerarskydd för vuxna och barn”. Audi Q6 e-tron tilldelas betygen 91 procent för skydd av vuxna och 92 procent för skydd av barn. Även bilens säkerhetssystem för autobroms, varning för cyklist vid öppnandet av en dörr samt bilens fiwhållningssystem lovordas av Euro NCAP.

Xpengs senaste elsuv G6 plockade hem fem av fem stjärnor hos Euro NCAP. Läs vår provkörning av bilen här.

Riktigt lika höga poäng för de enskilda testmomenten kom inte Ford Explorer och Xpeng G6 upp. Men båda bilar får betyg för skydd av vuxna och barn på mellan 85 och 89 procent. Skyddet av fotgängare ges hos Xpeng G6 81 procent, hos Ford Explorer 75 procent i betyg och säkerhetssystem 75 respektive 72 procent.

Totalt räckte det alltså till fem av fem stjärnor för Audi Q6 e-tron, Ford Explorer och Xpeng G6. Kommer vi alltså till Jeep Avenger och de tre stjärnorna. Bland annat bidrog dåligt skydd av baksätespassagerare, inget hinder för att passagerare slår i varandra vid kollision och bristande sidoskydd för barn till att dra ned helhetsbetyget. Bilens system ansågs även vara dålig på att reagera på fotgängare och cyklister samt dålig prestanda hos bilens autobroms.

Euro NCAP påpekar däremot att senare versioner av Jeep Avenger har fått en uppdatering med bättre kollisionsvarning, som då uppfyllde organisationens krav. Något som ägare av äldre versioner av Jeep Avenger kan få uppdaterat.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: