Få väljer eldriven hyrbil – här är anledningarna

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 maj 2023

När det är dags att boka hyrbil väljer en av fem svenskar en helt eldriven bil. Det visar en undersökning från Sifo som gjorts på uppdrag av hyrbilsföretaget Avis. Lika många svarade att de skulle välja en laddhybrid, vilket innebär att 40 procent av kunderna vill hyra en laddbar bil.

Det är nästan dubbelt så många än de 24 procent av de tillfrågade som säger att de föredrar en bensinmotor i sin hyrbil. Diesel ligger lågt i kurs, endast 11 procent svarade att de helst tankar det när det hyr en bil.

Att endast 20 procent väljer att köra helt på el beror enligt undersökningen främst på räckviddsångest. 57 procent av de tillfrågade svarade att oro för att räckvidden inte ska räcka till gör att de väljer bort eldrift.

Även att själva laddningen tar tid och att det känns krångligt är något som får en fjärdedel att tveka inför att hyra en elbil.

För att få flera att välja eldrift har bland annat Avis ett samarbete med Northe. Det svenska företaget, tidigare Charge4Go, erbjuder en plattform som samlar laddplatser från olika aktörer och även erbjuder möjligheten att betala för laddningen i deras app.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: