Faraday Future reser sig ur askan

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

26 jul 2018

Efter en minst sagt skakig start har Faraday Future återigen medvind. Den här gången handlar det om en välbehövlig ekonomisk vitamininjektion på 2 miljarder dollar, motsvarande knappt 18 miljarder kronor.

Affären innebär att arbetet med FF 91 fortsätter. Modellen har drygt 600 kilometers räckvidd (EPA) och en acceleration noll till hundra på långt under tre sekunder – stillastående till 60 miles per hour uppges ta 2,39 sekunder. Den är dessutom fullspäckad med avancerad elektronik som ska göra den självkörande.

Företagets grundare, den kinesiske miljardären Jia Yueting, blir även formellt dess vd.

Huruvida investeringen kommer att räcka återstår att se. De goda nyheter som företaget hittills har presenterat har snabbt grusats när de stött på nya problem, den fabrik som företaget började bygga i Nevada blev till exempel inte mycket mer än en grusgrop.

Och förra sommaren, samma år som FF 91 skulle levereras till de första kunderna, medgav Jia Yueting att företaget hade allvarliga finansiella problem.

Nu har företaget dock en ny fabrik i Kalifornien och i Guangdong-provinsen i sydöstra Kina. Ambitionen är att så snart som möjligt få ut bilen på marknaden i USA och Kina. Hur det slutar återstår att se, men mycket har i alla fall hänt sedan företaget i januari 2016 visade upp sitt första koncept – en bil som många jämförde med Batmans vrålåk – på CES-mässan i Las Vegas.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: