Faraday Futures logistikchef Tom Wessner, en av företagets grundare Ding Lei,öretagets produktionschef Dag Reckhorn. Foto: Bizuayehu Tesfaye/AP Images/Faraday Future

Finanstidning: Faraday Future har fått nya pengar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

16 feb 2018

Turerna kring Faraday Future börjar likna dem kring Saabs dödsryckningar. Ena dagen talades det om konkurs, medan det nästa dag hette att företaget gicken lysande framtid till mötes. Om och om igen. Det senaste budet angående den amerikanska elbilstillverkaren är att de har fått ett kapitaltillskott på 1,5 miljarder dollar, motsvarande omkring 12 miljarder kronor.

Företagets störste finansiär, den kinesiske it-miljardären Jia Yueting, har fått sina tillgångar frysta. Livlinan kommer i stället från en icke namngiven finansiär i Hongkong, rapporterar Business Insider.

Faraday Future, även känt som FF, ska under de senaste månaderna ha fått 550 miljoner dollar. Ytterligare 950 miljoner ska betalas ut när företaget har uppnått olika delmål.

Om uppgifterna stämmer är det en rejäl uppryckning jämfört med för ett år sedan när FF stod vid konkursens brant. Så sent som i höstas dök nya konkursrykten upp och bygget av den planerade fabriken avstannade innan de förberedande markarbetena (bilden) var slutförda. Företaget har också drabbats av en rad avhopp, vilket har lett till stämningar av tidigare anställda som påstås ha tagit med sig kunder när de lämnade företaget.

Den senaste kontantinjektionen ska användas till att bygga en fabrik i Hanford mellan Los Angeles och San Francisco. FF uppges även ha bjudit in en rad underleverantörer, bland annat Bosch och LG Chem, till ett möte.

Ambitionen ska vara att få ut FF91, en supersportbil med 1 000 hästkrafter, på marknaden innan årsskiftet. Företaget uppges också utveckla en mindre och billigare bil, FF81, som initialt är tänkt att lanseras i Kina.

Det ser mörkt ut för Faraday Future

Faraday Future har obetalda räkningar

FF visar upp en ”batmobil”

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: